laupäev, 12. aprill 2014

Kuidas valida magamiskotti?

Täisväärtuslik uni on vajalik, et päeval jõuaks edukalt kõik ettevõetu korda saata. Magamiskott on tähtsaim isiklik osa varustusest kõigile looduses liikujatele. Ka pühapäevamatkaja võib halvemal juhul ka raskelt külmetuda, kui kasutab kogemuste ja teadmiste puudusel ilmastikutingimustele mittevastavat magamiskotti.
Ja ära unusta härra Murphy seadusi "kui ilm saab minna halvemaks, kui ta oli Sinu kodunt lahkudes, siis ta ka läheb!"
Seepärast, ostes uut magamiskotti, vali ta veidi soojem, kui hetkel tundub vaja olevat.

MATKaSPORT OÜ soovitavad valida magamiskott lähtudes alati "mugavustasandist"!
Mis on "mugavustasand" või "mugavustemperatuur" ("comfort temperature") ja mis on "ekstreemtemperatuur"?
Alates 2003 on FERRINO magamiskottide kollektsioon toodetud järgides Euroopa Liidu uut ametlikku standardit prEN13537 magamiskottide kasutustemperatuuri määramiseks. Sellega karmistati nõudeid just mugavustasandi temperatuuri määramisel, mis pakub kasutajale rohkem kindlust, et valitud magamiskott ka tegelikult näidatud temperatuurivahemikus kasutamiseks sobib.
Ferrino magamiskottide etiketil on märgitud tavaliselt 3 temperatuuriväärtust.
  • Esimene number- ekstreemtemperatuur- see on madalaim temperatuur, mille juures keskmine inimene saab veel antud magamiskotti kasutada ilma külmetamata, kuid kindlasti ei saa ka mõnusalt magada.
Ekstreemtase on info kasutajate jaoks, kes tunnevad hästi oma isiklikku vastupanuvõimet madalatele temperatuuridele.
  • Teine ja kolmas number- vastavalt äärmine mugavustemperatuur (Limited Comfort) ja mugavustemperatuur (Comfort). Nende vahele jääbki mugavustasand – temperatuurivahemik, kus keskmine kasutaja saab magada ilma külmatundeta.
Muidugi on need väärtused määratud tingimusel, et magamiskotti kasutatakse suletud ruumis (näit. telk), maast isoleerival matil (näit. "Z- Rest" ) ja seljas on kerge spordipesu. Aluseks on võetud statistiliselt keskmine inimene. Igal konkreetsel juhul tuleb arvestada ka kasutaja mõõtmeid, kaalu, karastatust, nahaaluse rasvkoe paksust ja isegi sugu.
  • Põhjalikult testitud magamiskottide mugavustasand on määratud täpselt, nii et mugavustasandi äärmiste temperatuuride vahe ei ületa tavaliselt 3- 60C, erinevalt odavamate kottide samast näitajast, mis ulatub 12- 250 C sõltuvalt tootjast.
Mõtleme nüüd veidi, ... kas Teil saab ikka olla ühtemoodi sügav uni ja sama soe samas kotis, samal alusmatil ja sama riietusega näiteks nii +100C kui ka -50C juures (tootja deklareeritud mugavusvahemik)? Kui, siis vaid olles -50C juures endale kaasasolevaist soojadest ja õhulistest riietest lisavoodri peale ladunud. Antud näites oli temperatuuride vahe vaid 150C, kuid mitmete odavamate kaubamärkide magamiskottidel esineb ka suuremaid vahemikke.

NB! Testimata magamiskottide tootjad kannavad etiketile sageli ka vaid ühe temperatuuriväärtuse. Sellesse tuleb kindlasti suhtuda, kui ekstreemtemperatuuri! Kui aga temperatuuritähis üldse puudub, siis järelikult on magamiskott mõeldud kasutamiseks siseruumides ja mitte madalamal, kui toatemperatuuril.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar